VAN AARDE NAAR WAARDE

LIVING LAB LEEMSTEEN


Living lab in 3 luiken

Het Living Lab wordt opgedeeld in 3 luiken met elk een eigen doel, betrokken actoren en output. Tussen de 3 luiken is er een grote wisselwerking waarbij inzichten worden uitgewisseld en resultaten worden gedeeld met de brede doelgroep. Naast onderzoeksactiviteiten om bijkomende kennis op te bouwen, wordt in elk luik via co-creatie met de betrokken actoren (toekomstige ontwerpers en ingenieurs; bouwactoren; lokale actoren en de brede doelgroep) multidisciplinair samengewerkt rond specifieke cases.

luik 1: 

Exploreren van mogelijke toepassingen van leemsteen in de Vlaamse bouwcultuur

luik 2

Onderzoeken, implementeren en evalueren van de praktische toepassing van leemsteenmetselwerk

luik 3

Interageren met lokale actoren en activeren van de brede doelgroep

Exploratieve cases

Via exploratief, ontwerpend onderzoek worden mogelijke toepassingen van leemsteen breed geëxploreerd. Ondersteund door inzichten uit de literatuur en voorbeeldprojecten worden toekomstige ontwerpers en ingenieurs (i.c. studenten architectuur, interieurarchitectuur en industrieel ingenieur bouwkunde van UHasselt) gestimuleerd en geïnspireerd om via co-creatie en uitgaande van de kwaliteiten van leemsteen te komen tot inspirerende en/of innovatieve bouwoplossingen en toepassingen. 

deconstructieworkshop 11/2023

metselworkshop 12/23

Mock-ups brievenbusmeubel seminarie circulair bouwen

Praktijkcases

In luik 2 wordt de directe, praktische toepassing van leemsteen in de hedendaagse Vlaamse bouwpraktijk onderzocht. Enkele organisatorische, ontwerpmatige en uitvoeringstechnische knelpunten worden onderzocht en weggewerkt en de praktische toepasbaarheid van leemsteen wordt geëxploreerd. Centraal in dit luik staan de reële praktijkcases waarin het ontwerp en de uitvoering van leemsteenwanden wordt onderzocht, geïmplementeerd en geëvalueerd. 

Onderzoek naar uitvoering, circulariteit en stabiliteit, gebruikersvoorkeuren, -perceptie en -ervaringen en hygrothermische prestaties levert input bij het ontwerp en de uitvoering van de praktijkcases. Het hele proces wordt gedocumenteerd en de gebruikerservaringen achteraf en de reële prestaties in-situ worden geëvalueerd.

MICO - TOOP architectuur

Cinoco/Tannat - BLAF architecten

Woonhuis Weert - de nieuwe context

Participatief demoproject

Via reële architectuurprojecten wordt de toepassing van leemsteen in de hedendaagse Vlaamse bouwpraktijk onderzocht en geïmplementeerd (praktijkcases). Daarnaast zetten we ook een participatief traject op in Helchteren, samen met een brede doelgroep van niet-bouwprofessionelen. Via interactie en co-creatie verkennen we ontwerpend en bouwend samen met lokale actoren (burgers, scholen, overheden, bedrijven...) de mogelijkheden van leemsteen en creëren we bewustwording rond de eindigheid van grondstoffen en de milieu-impact van bouwmaterialen.  We realiseren een kleinschalig, participatief demoproject in leemsteen, aangevuld met een live lab met lezingen, debatten en workshops. Op die manier hopen we een brede doelgroep te betrekken bij het Living Lab en de opgebouwde kennis breed te verspreiden. 

Dag van de Wetenschap 11/2023

De pastorie in Helchteren

Workshop leemstenen maken - architectuuratelier dertien12

Heb je een vraag voor ons?

Wens je meer informatie over het Living Lab? Heb je interesse om je expertise te delen? Of heb je een andere vraag? Wij horen het graag van jou!

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Interesse in ons onderzoek? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang de laatste updates rond onze activiteiten en die van de partners binnen het Living Lab. 

Projectteam

met steun van 

VLAIO is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. We stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Dit doen we in samenwerking met tal van partners. 

VLAIO zet volop in op circulair ondernemen. Daarom kreeg dit project VLAIO steun én middelen van het  NextGenerationEU fonds van de Europese Commissie.