VLAIO LIVING LAB CIRCULAIRE ECONOMIE


VAN AARDE NAAR WAARDE

TOEPASSING VAN LEEMSTEEN IN DE PRAKTIJK

Leemsteen is een circulair bouwmateriaal dat de materialenvoetafdruk en de CO2-uitstoot van de bouwsector kan verlagen

Binnen het VLAIO Living Lab Circulaire Economie VAN AARDE NAAR WAARDE - Toepassing van Leemsteen in de praktijk verkennen UHasselt, a2o-architecten, Democo, Buildwise, BrickZ en BC materials gedurende drie jaar de toepassing van leemsteen in bouwprojecten.


Aan de hand van experimenteel onderzoek, reële praktijkcases en een demoproject met sociaal-ecologische impact onderzoeken we technische knelpunten bij het ontwerp en de uitvoering van leemsteenmetselwerk. Ook bevragen we ervaringen en voorkeuren van architecten, aannemers en bouwheren en nemen we deze mee bij het formuleren van ontwerpoplossingen. 


Centraal staan co-creatie en interactie met een brede groep van actoren, zowel studenten en onderzoekers als bouwprofessionelen en (toekomstige) bouwheren. Tijdens verschillende events en via publicaties verspreiden we de opgebouwde kennis, demonstreren we toepassingsmogelijkheden van leemsteen en willen we een brede doelgroep inspireren en sensibiliseren. 

Participatie in Lissewege 

Architectuuratelier Dertien12 bouwt samen met de gemeenschap aan een circulair ontmoetingscentrum op de Scharphoutsite in Lissewege. De nieuwe gebruikers staken afgelopen weekend de handen uit de mouwen om de eerste leemstenen voor het gebouw te produceren.


Veel dank aan de gemeenschap van Lissewege, architectuuratelier Dertien12, Stad Brugge en BC Materials voor deze inspirerende workshopdag! 

16.09.2023

Werfbezoek: Wildfarm in Dikkebus

In Dikkebus bouwen TOOP architectuur, Segers bouw bvba en Le Monde des Mille Couleurs aan het Wildfarm project.   


Het vooruitstrevende project wordt uitgevoerd met een eigen leemsteen van lokale grondstoffen die in samenwerking met BC Materials ontwikkeld werd.

13.09.2023

Werfbezoek: Woonhuis in Weert

In de landelijke omgeving van Weert bouwt architectenbureau 'de nieuwe context' aan een woonhuis waarin er volledig ingezet wordt op het gebruik van duurzame materialen. 


Zij gaan hierbij aan de slag  met de 1 meter lange leemsteenblokken van Fetdeterra. 

30.08.2023

Heb je een vraag voor ons?

Wens je meer informatie over het Living Lab? Heb je interesse om je expertise te delen? Of heb je een andere vraag? Wij horen het graag van jou!

Blijf op de hoogte van het onderzoek

Interesse in ons onderzoek? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang de laatste updates rond onze activiteiten en die van de partners binnen het Living Lab

Projectteam

met steun van 

VLAIO is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. We stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Dit doen we in samenwerking met tal van partners. 

VLAIO zet volop in op circulair ondernemen. Daarom kreeg dit project VLAIO steun én middelen van het  NextGenerationEU fonds van de Europese Commissie.