VAN AARDE NAAR WAARDE
LIVING LAB LEEMSTEEN
Wat is leemsteen?
Leemsteen is een circulair bouwmateriaal dat een grote bijdrage kan leveren aan het verlagen van de materialenvoetafdruk en CO2-uitstoot van de bouwsector. In tegenstelling tot klassieke baksteen wordt het materiaal niet gebakken waardoor de CO2-uitstoot tijdens het productieproces sterk gereduceerd wordt. Als geen additieven of stabilisatoren worden toegevoegd, wordt de chemische samenstelling niet gewijzigd tijdens het productieproces en kan het materiaal op het einde van de levenscyclus opnieuw als grondstof dienen of terugkeren naar de natuur in ongewijzigde vorm. Wanneer uitgegraven grond van bouwwerven gebruikt wordt als grondstof voor de productie, is er ook geen ontginning van nieuwe grondstoffen nodig.
Leemsteenproducenten in Europa
In Europa zijn diverse leemsteenproducenten actief, verspreid over België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Als pioniers dragen leemsteenproducenten zoals Cycle Terre, OSKAM en Terrabloc bij aan de transitie naar een meer milieuvriendelijke bouwsector en de opschaling van de toepassing van leemsteenmetselwerk in concrete bouwprojecten.
In het living lab verrichten we onderzoek over de toepassing van verschillende leemstenen in Europese voorbeeldprojecten. Daarnaast staan we in contact met de verschillende Europese producenten, waarvan een aanzienlijk aantal al deel uitmaakt van onze klankbordgroep. Hierdoor kunnen ze met hun expertise ook feedbaxk geven op de onderzoeksresultaten van het living lab.
Hieronder vindt u een overzicht van verschillende producenten in Europa.
Belgische léémstenen - BC materials en BrickZ
In België is BC materials ism BrickZ, projectpartner van het living lab, de enige leemsteenproducent met een opgeschaalde productie. Momenteel biedt BC Materials de Léém Vormsteen aan, een ruwe leemsteen zonder additieven of stabilisatoren, evenals de Léém Perssteen, een leemsteen dewelke gestabiliseerd is met 3,85% cement.
Léém Vormsteen: een plastische aardemengeling wordt in een mal gegleden en vervolgens ontkist (gewoonlijk gedaan door machines om bakstenen te vormen). De stenen worden vervolgens gedroogd in droogkamers met recuperatiewarmte tot 80 graden Celcius. De Léém Vormstenen worden geproduceerd in Oudenaarde in de fabriek van Vande Moortel.
Léém Perssteen: een vochtige aardemengeling wordt samengeperst door middel van mechanische kracht en trillingen in een proces dat vibrocompactie wordt genoemd (gewoonlijk gedaan door machines om betonblokken te maken). De leemstenen worden vervolgens uitgehard en aan de lucht gedroogd bij omgevingstemperaturen. De productie van de Léém Perssteen gebeurt bij Claesen Beton in Lummen.
Heb je een vraag voor ons?
Wens je meer informatie over het Living Lab? Heb je interesse om je expertise te delen? Of heb je een andere vraag? Wij horen het graag van jou!
Blijf op de hoogte van het onderzoek
Interesse in ons onderzoek? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang de laatste updates rond onze activiteiten en die van de partners binnen het Living Lab.
Projectteam
met steun van