Co-housing 50&c.O. - BOB 361 architecten

architect: BOB361 architecten

aannemer: Verstraete.team

leemsteen: gestabiliseerde perssteen BC materials

foto: BC materials


Op de Christinastraat in Oostende werkt BOB361 architecten samen met aannemersbedrijf Verstraete aan dit project. Het project betreft een renovatie van een 19e-eeuwse 'Maison de Maître’ en voormalig jeugdhuis tot een co-housingproject met 10 wooneenheden met collectieve tuin, dakterras en multifunctionele zaal. 

De wooneenheden zijn verspreid over een voor- en achterbouw en vormen samen een mooi en ruimtelijk ontwerp. De architecten hebben in het ontwerp sterk gewerkt met de bestaande structuur.

Het architectenbureau besloot om de leemsteen van BC materials te gebruiken. Dit niet alleen vanwege de lagere CO2-uitstoot, maar ook vanwege de thermische massa, akoestische eigenschappen en kwaliteiten die het materiaal aan het het project toevoegt.  

De gestabiliseerde perssteen van 140mm wordt voornamelijk toegepast als invulmetselwerk binnen de oorspronkelijke structuur.  Het metselwerk zal grotendeels bepleistert worden met leempleister. 

Op dit moment is de uitvoering van het project in volle gang: het leemsteenmetselwerk in de achterbouw is voltooid, de focus is nu verschoven naar de appartementen in de voorbouw, waar ook leemsteen wordt gebruikt.


foto's: living lab leemsteen

Meer informatie over het project op de website van BOB361 architecten