Woonhuis Weert - de nieuwe context

architect: de nieuwe context

leemsteen: gestabiliseerde perssteen, fetdeterra

foto's: living lab leemsteen

In Weert (Nederland), werkt het Maastrichtse architectenbureau 'de nieuwe context' met Spaanse leemstenen van producent 'Fetdeterra'.  

Ze bouwen aan een duurzaam en eigentijds woonhuis dat volledig geïntegreerd wordt in zijn omgeving. De architect legt uit dat de vorm van het huis is geïnspireerd op de traditionele langgevelboerderijen die vroeger in de regio te vinden waren en dat deze principes duidelijk terug te zien zijn in de indeling van de woning.

Zowel de architect als opdrachtgever zijn in het ontwerp vertrokken vanuit hun gedeelde duurzame ambities, waardoor er gewerkt wordt met een houtskeletstructuur in combinatie met leemsteen. 


De hoge stabilisatie van de Fetdeterra leemstenen laat toe om het metselwerk zowel in het interieur als het exterieur toe te passen. Het project is niet enkel bijzonder door de toepassing van het buitenmetselwerk, maar ook door de ruimtelijke binnen-buitenrelatie die er hierdoor gecreëerd wordt. 

De architect koos al vroeg in het ontwerpproces voor deze leemsteen omwille van zijn lengte van 1 meter. Dit geeft een zeer mooi resultaat omdat de ruimtes sterk afgestemd zijn op de maat van de stenen. 

foto's: living lab leemsteen

Er werd ondertussen hard doorgewerkt aan het project en het leemsteenmetselwerk van het interieur en exterieur zijn beide afgerond. Er werd al verder gewerkt aan onder andere de gietvloer uit lavasteen en de afwerking van het interieur. 


Voor meer informatie over het ontwerp en architectenbureau kan u een kijkje nemen op deze website

foto's: Joey Rademakers, architect, de nieuwe context